Jämlikhetsmorgon 2025 Säsong 3
Vad menar högern med termen svenskfientlighet? Går det framåt med jämställdheten i näringslivet? Hur efterlevs mänskliga rättigheter för äldre på särskilt boende? Hur ser etnisk diskriminering ut i Sverige och vilka etniska grupper drabbas mest? Hur kan vi åtgärda problemet?
Dessa frågor och fler kommer att diskuteras i seminarieserien Jämlikhetsmorgon säsong 3 under våren 2025. Jämlikhetsmorgon behandlar frågor som vi inte alltid har tid att fundera på men som kan vara avgörande. Vi träffas på Zoom varannan torsdag kl 8:15-9:15 och du kan i lugn och ro dricka en kopp valfri dryck och lyssna på korta föreläsningar som följs av diskussion. Kanske terminens viktigaste frukostar! Ämnena kommer att variera men rör frågor som på olika sätt har anknytning till diskriminering.
Det är samma länk till samtliga tillfällen: https://sensus-se.zoom.us/j/89087760518
Jämlikhetsmorgon 2025
Torsdag 27 februari 8:15-9:15
Jämställdhet, mångfald och inkludering – en affärsstrategisk fråga
I dagens snabbt föränderliga affärsvärld är mångfald, jämlikhet och inkludering inte bara moderna begrepp - de är avgörande faktorer för framgång. Men hur ser egentligen likriktningen ut på ledande positioner i näringslivet och på arbetsmarknaden? Och vem ses som befordringsbar?
Allbright delar med sig av fakta från egna rapporter och forskning och tydliggör vinsterna med att arbeta målmedvetet med jämställdhet, mångfald och inkludering. Tillsammans går vi igenom några av de vanligaste hindren, och delar konkreta råd om hur var och en kan vara en del av förändringen och skapa än mer inkluderande arbetsplatser.
Tove Dahlgren är vice vd på Stiftelsen Allbright, en icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för en ökad jämställdhet, mångfald och inkludering på svensk arbetsmarknad.
Torsdag 13 mars 8:15-9:15
Svenskfientlighet och omvänd (anti)rasism
Sedan 1990-talet har den samlade svenska extremhögern arbetat för att lansera termen svenskfientlighet som en svensk motsvarighet till uttrycket omvänd rasism. Just nu ser det ut som att termen håller på att få sitt slutgiltiga genombrott på grund av Tidöavtalet. Under dagens seminarium berättar Tobias Hübinette om idén om svenskfientlighet och om vad det egentligen innebär på djupet om SD vinner kampen om vad som både uppfattas som rasism och antirasism.
Tobias Hübinette är lärare och forskare vid Karlstads universitet. Han fördjupar sig i kritisk ras- och vithetsforskning och är Sveriges ledande expert på internationella adoptioner.
Torsdag 27 mars 8:15-9:15
Etnisk diskriminering i rekrytering
Hur vanligt förekommande är etnisk diskriminering i rekryteringsprocesser, och vilka etniska grupper drabbas mest? Vilka är de främsta orsakerna till detta, och hur kan problemet förebyggas och motverkas? Delmi (Delegationen för migrationsstudier) har gett ut en kunskapsöversikt som granskar och sammanfattar forskningsläget. I dagens seminarium presenterar Pinar Aslan Akay och Maria Cheung kunskapsöversikten och rekommendationerna i den.
Pinar Aslan Akay är utredningssekreterare på Delmi. Hon är fil.dr. i socialt arbete och disputerade vid Umeå universitet år 2019.
Maria Cheung är f.d. utredningssekreterare på Delmi, och arbetar i dagsläget på Riksrevisionen. Hon är fil. dr. i nationalekonomi och disputerade vid Stockholms universitet år 2013.
Torsdag 10 april 8:15-9:15
Hemma är någon annanstans
I Institutet för mänskliga rättigheters rapport ”Hemma är någon annanstans” ger äldre personer som bor på särskilt boende sin bild av hur ett urval av mänskliga rättigheter skyddas och respekteras i vardagen. Utifrån äldre personers perspektiv och erfarenheter har institutet undersökt hur dessa rättigheter efterlevs, i både lagstiftningen och tillämpningen i praktiken. Fokus har varit rätten till värdighet, rätten till delaktighet och social inkludering, rätten till privatliv, och rätten att inte diskrimineras.
Brittis Edman är utredare på Institutet för mänskliga rättigheter och har projektlett undersökningen om äldres mänskliga rättigheter i äldreomsorgen. Hon arbetar i övrigt framför allt med frågor som rör samers mänskliga rättigheter och klimatkrisens människorättskonsekvenser.