Exempel på diskriminering

Är du diskriminerad? Vad som räknas som diskriminering beror på den enskilda situationen. Här är några exempel på vad som kan vara att bli diskriminerad.

”Ledsen, rabatten gäller bara par”

En man vill boka en så kallad sambobiljett med flyg för sig och sin sambo. När säljaren förstår att mannens partner också är man svarar hon: ”Ledsen, rabatten gäller bara par”. Därefter kräver säljaren ett intyg på att de båda männen är skrivna på samma adress.

”Du hittar säkert en trevlig lägenhet någon annanstans”

En mäklare antyder för köparen, som har en lättare psykisk funktionsnedsättning, att det inte är någon idé att lägga bud på lägenheten. Bostadsrättsföreningen vill inte ha ”problem i huset”. Därefter vänder sig mäklaren till köparen och säger ”Du hittar säkert en trevlig lägenhet någon annanstans!”.

”Vad ni har för åldersgräns? Ett år äldre än vad du är!”

Tre kompisar med utländsk bakgrund ska gå ut på krogen. Alla tre är snyggt klädda och nyktra. De vägras inträde till krogen med hänvisning till att de inte har något medlemskort. Samtidigt blir några svenskar insläppta utan kontroll av medlemskort. När de tre kompisarna sedan går tillbaka till samma krog säger vakten att de är för unga – trots att de alla är över 23 år. När de frågar vilken åldersgräns som gäller svarar vakten: ”Ett år äldre än vad du är!”.

”Han krävde den lönen”

En kvinna har arbetat länge som optiker på sin arbetsplats, när en man anställs som optiker. Det är hans första jobb efter utbildningen. Han får högre lön än den kvinnliga optikern. Arbetsgivaren motiverar det med att mannen krävde högre lön och att han annars förmodligen tagit ett annat jobb.

”Det var ju du som orsakade oron”

En man, tillika transvestit, går i sin kvinnliga skepnad ut på lokal, träffar folk, har trevligt (i alla fall större delen av tiden) men blir föremål för en del negativa reaktioner. Vid ett tillfälle blir t o m några gäster uppenbart osams pga sina olika sätt att se på transvestiten. Vakterna uppmärksammar detta och väljer att porta transvestiten med motiveringen att hen faktiskt orsakade tumultet.

”Vi måste ju ändå satsa på de yngre”

Ett företag med anställda i högst varierande åldrar står inför nerdragningar och omstruktureringar. Av företagets ca 50 anställda har företagsledningen kommit fram till att 10 personer måste permitteras. Vid MBL-förhandlingarna visar det sig att alla företagets åtta anställda som är äldre än 55 år kommer att sägas upp om företagsledningen genomför sina planer. De andra två har båda fyllt 50. Ledningens argument som hänvisar till omstruktureringar, ny teknik etc känns ihåliga.