Boka utbildning
Fyll i vårt formulär med dina behov så återkommer vi så snart som möjligt. Vi erbjuder även rådgivning och kan anpassa insatserna efter dina önskemål.
Vill du skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna och respekterade? Att arbeta med aktiva åtgärder är inte bara en lagstadgad skyldighet – det är en investering i din arbetsplats framtid! Aktiva åtgärder handlar dels om att förebygga diskriminering, dels om att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett alla sju diskrimineringsgrunder.
Alla har rätt att arbeta i en miljö där de behandlas rättvist och med respekt. Genom att aktivt arbeta mot diskriminering säkerställer du att dessa rättigheter upprätthålls. Genom att skapa en inkluderande arbetsmiljö kan du dessutom:
Vi på Rättighetscentrum Norrbotten är experter på diskrimineringslagen och har även god kunskap om den närliggande arbetsmiljölagstiftningen. Behöver ni stöd för att komma igång med arbetet med aktiva åtgärder? Vi erbjuder utbildning, rådgivning och processledning.
Nedan presenterar vi tre olika paket – de finns även att ladda ner som PDF här. Vi anpassar gärna lösningar specifikt för din arbetsplats. Dessutom erbjuder vi lönekartläggningar.
Föreläsning om aktiva åtgärder. Vad är det och hur genomförs det? Vad krävs av arbetsgivare och medarbetare? Efter föreläsningen har ni bra koll på hur diskriminering kan se ut på arbetsplatsen och vilka krav lagen ställer på det förebyggande arbetet och hur ni kan genomföra det.
Tidsåtgång: 2 timmar
Kostnad: 2000 kr (momsfritt)
Efter MEDIUM har hela arbetsplatsen en gemensam förståelse för frågor som rör diskriminering på arbetsplatsen och hur det kan motverkas. Ledningen har en grund för arbetet med aktiva åtgärder – undersökningen av arbetsplatsen har redan kommit ganska långt!
Tidsåtgång: 6-8 timmar (för ledning – ca 2 timmar för samtliga medarbetare, ytterligare 3 timmar för de som medverkar i workshop)
Kostnad: 10 000 kr (momsfritt)
Med LARGE får hela arbetsplatsen en gemensam förståelse för frågor som rör diskriminering på arbetsplatsen och hur det kan motverkas. Ledningen har en stabil grund för arbetet med aktiva åtgärder – undersökningen av arbetsplatsen har redan kommit långt och riktlinjer och rutiner mot trakasserier och sexuella trakasserier som är anpassade för arbetsplatsen finns på plats. Åtgärder för att förebygga risker för diskriminering på arbetsplatsen har tagits fram.
Tidsåtgång: 2 timmar för samtliga medarbetare. Ytterligare 3 timmar för de som deltar i workshop. Ledning/HR/medarbetarrepresentanter som deltar aktivt i hela processen får räkna med att lägga ner mer tid, utspritt över ett par månader eller längre.
Kostnad: 25 000 kr (momsfritt)
Växthuset är ett verktyg för att kartlägga, upptäcka och motverka risker för diskriminering på en arbetsplats. Metoden fungerar som ögonöppnare och kan användas för att komma igång med arbetet med aktiva åtgärder på arbetsplatsen. Metoden utvecklades av Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Växthuset bör kombineras med en grundutbildning eftersom resultatet av hänger samman med personalens kunskaper om vad diskriminering kan vara. Du kan läsa mer om Växthuset hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling på en arbetsplats får stora konsekvenser för både enskilda individer och för verksamhetens arbetsmiljö. Därför finns särskilda krav på rutiner och riktlinjer. Detta regleras dels i diskrimineringslagen och dels i arbetsmiljöregleringen.
Vilka är arbetsgivarens skyldigheter enligt respektive lagstiftning när det förekommer olika former av kränkningar? Utbildningen ger kunskap om utredning och åtgärder vid trakasserier och hur vi kan arbeta förebyggande. Vi erbjuder även stöd i vid översyn av befintliga rutiner.
Fyll i vårt formulär med dina behov så återkommer vi så snart som möjligt. Vi erbjuder även rådgivning och kan anpassa insatserna efter dina önskemål.